• ···
20% rabat på Stan Smith

Er du bange for at sygemelde dig?

12071764_10154212971253646_704013485_n

Jeg er syg i dag. Faktisk har jeg været halvsløj de sidste 2 dage, hvor jeg jobbede i Århus og fordi jeg ikke har haft tid til at hvile mig, gav det totalt bagslag igår aftes/nat. Af samme årsag har jeg ikke været på job idag og jeg tror der skal et mindre mirakel til, hvis jeg skal vågne totalt rask op imorgen. Øv altså! Jeg hader at være syg. Især som nu, hvor det er snot, hoste og feber, for man er så utilpas i sin krop når man ikke kan trække vejret ordentligt. Men nok om mig og min selvynk 😉 Det er egentligt slet ikke det indlægget skal handle om. Nej, det skal handle om den der ubekvemme følelse man får, når man skal melde sig syg på arbejdet. For sådan tror jeg mange har det?

Jeg havde engang en chef, der blev stikhamrende tosset hvis man meldte sig syg. Man SKULLE ringe og melde sig syg (sms/mail var ikke godt nok), for han skulle lige tjekke om ens stemme nu også lød sløj nok. Men som om det ikke var nok, skulle man også krydsforhøres over telefonen: “Hvad fejler du?” , “Er du sikker på du ikke vil forsøge at komme på arbejde, bare et par timer?” , “Hvor mange dage regner du med det tager?” osv. Og disse sprøgsmål foresatte hver eneste dag, frem til man var rask. Hver dag skulle man melde ind til chefen, hvorvidt man var blevet rask igen eller ej.

Som i måske kan regne ud, resulterede det i at ingen af virksomhedens ansatte, “turde” at melde sig syge. Havde man været sygemeldt, kunne man tydeligt mærke at man de efterfølgende dage blev set skævt til af chefen. Det blev nærmest et “tabu” at melde sig syg og ingen kunne overskue konsekvenserne af at blive hjemme fra arbejde. Derfor mødte vi troligt op, selvom vi var helt vildt syge, hvilket ikke gjorde situationen bedre, for vi smittede allesammen hinanden. Jeg kan huske at jeg engang måtte klare mig igennem en fredags-vagt på 8 timer, imens jeg havde blærebetændelse og 39 i feber. Da jeg endelig kom hjem fra arbejde fredag aften, var jeg så syg at jeg næste dag endte på skadestuen akut! 🙁

Nu er det efterhånden mange år siden, at jeg arbejdede i firmaet med chefen der ikke kunne fordrage sygemeldinger. Men alligevel har det sat nogle spor i mig, for jeg hader stadig at melde mig syg. Jeg får så dårlig samvittighed og jeg bliver så nervøs om min chef og mine kollegaer nu også tror på at jeg er syg. Hvor sindsygt er det lige? Er man syg, er man jo syg. Men det sidder bare så dybt i mig fra dengang. Og det har resulteret i at jeg flere gange er gået syg på arbejde i løbet af de sidste par år. Der skal virkelig meget til at jeg rent faktisk bliver hjemme under dynen.

Og nu skal det ikke lyde som om at min nuværende chef bliver sur når man melder sig syg. For det gør han slet ikke! Han er sku altid så cool og ønsker god bedring osv. Det har aldrig været et problem på min nuværende arbejdsplads og ingen ser skævt til en, hvis man har haft et par dage hjemme.

Men da jeg skulle melde mig syg i morges, kom jeg til at tænke på min gamle chef og blev helt lettet ved tanken om, at det ikke var ham jeg skulle ringe til. Og så fik jeg lyst til at spørge jer læsere:

– Har i også prøvet at være “bange” for at melde jer syge?

– Har i oplevet sygemeldinger som et tabu på arbejdspladsen?

– Hvor meget skal der til før at i melder jer syge?

Brug gerne kommentarfeltet. Det er selvfølgelig okay at være anonym 🙂 

FBhow-to-add-social-media-icons1 BLhow-to-add-social-media-icons1 IGhow-to-add-social-media-icons1

   

16 kommentarer

 • Sofie

  Chefer må slet ikke spørge folk hvad de fejler. Ih, hvor er det sørgeligt, at chefer kan ødelægge så meget for folk. Men jeg kender følelsen alt for godt, også selvom jeg aldrig har prøvet chefer, der blev sure over det ligefrem. Men det bunder nok meget i det at være pligtopfyldende, og hvornår er man syg nok osv.. Men god bedring til dig! 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Barré

   I know.. Man burde ha’ snakket med sin fagforening dengang 🙂
   Ja det har du helt ret i, de følelse tror jeg de fleste sidder med!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • M

  Vi får at vide, at vi bare skal sluge 2 panodile og komme afsted…

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Barré

   Præcis! Tror mange har prøvet at få den reaktion, desværre 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har også haft en chef som ligesom din blev sur når man meldte sig syg og krydsforhørte en over telefonen. Jeg har f.eks prøvet at personen sagde til mig at det var forventet at jeg kom på arbejde dagen efter og ikke var syg i mere end en enkelt dag selvom jeg lå med roskilde syge. Så jeg troppede også troligt op som dig og brugte hele dagen på at rende ud og kaste op, mindre sjov dag 😉 Så over 4 år på arbejdspladsen havde jeg kun 2 sygedage alligevel sidst med min 3. fik jeg af vide at jeg ikke kunne være syg så tit – er der ikke længere :b for nej det kan altså ikke være rigtigt at man ikke kan melde sig syg og ikke kan få den tid det kræver til at blive rask! Du må ha god bedring :*

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Barré

   Åhhh det lyder fuldstændigt ulideligt 🙁 Tænkt at man som chef kan få sig selv til det.
   Og tak for god bedring ønsker! 😉 <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Jeg er også en af dem som ikke bryder mig om, at melde mig syg – Ikke fordi jeg har en dårlig oplevelse siddende i mig, som den du beskriver, men simpelthen fordi jeg er pligtopfyldende og helst vil udføre mine opgaver selv (og hurtigt) uden at lægge andre til last – Og mon ikke det er det, som er årsagen til at du, jeg og en masse andre ikke bryder sig om det? Det tror jeg – Og i bund og grund er det jo også er et udemærket karaktertræk at have 🙂

  Jeg har været enormt udfordret i forhold til sygemeldinger det seneste halve år. Efter at jeg havde været ansat i mit nuværende studiejob i nogle få måneder blev jeg gravid, og i den forbindelse blev jeg syg af hyperemesis, hvilket indebærer ekstrem kvalme og opkast, indlæggelser osv. Jeg havde det så skidt med at ringe og sygemelde mig. Og da jeg i mandags måtte ringe til min chef og fortælle, at jeg var nar nødt til at arbejde hjemme denne uge, som er min sidste i denne omgang pga. barsel, fordi jordemoderen beordrede mig på barsel asap, idet jeg har så mange plukkeveer, havde jeg lige så dårlig samvittighed og ondt i maven over det hele weekend! Til ingen verdens nytte! For heldigvis så er de fleste jo søde, venlige og fornuftige mennesker, der vil deres ansatte det bedste 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Barré

   Jo sådan tror jeg rigtig mange har det 🙂 Især hvis man ved at ens sygemelding, går ud over ens kollegaer og deres arbejdsbyrde, øv altså!

   Rigtig god bedring, det lyder som en hård omgang. Håber din fødsels går som den skal 🙂 Og tillykke!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg har haft svært ved at sygemelde mig. Jeg har været typen, som ALTID mødte op med helt styr på min ting på gymnasiet, også med feber, også med stress, også med voldsomt søvnunderskud, også selvom jeg var brudt psykisk sammen lige før. Jeg tror, at jeg det sidste år har haft lidt lettere ved at melde mig syg (eller dvs. bare ikke møde op, for går stadig i 3.g et par måneder endnu). Måske fordi jeg er syg, som i psykisk syg. Men i starten var det SÅ svært for mig at blive hjemme, og hvis jeg endelig blev hjemme, så fik jeg virkelig dårlig samvittighed.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Barré

   Årh det kan jeg godt forstå. Det må være endnu sværere at “erkende” man er nød til at sygemelde sig, hvis det er psykisk og ikke fysisk. Og på samme måde kan det være en kæmpe udfording at ens omgivelser ikke kan “se” at man er syg 🙁 Det må være hårdt og frustrerende kan jeg forestille mig.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg kan sagtens følge dig.. har selv haft op til flere chefer som ikke mente det var ok at melde sig syg.. har også været leder med en chef som ikke synes det var ok, og forventede at man krydsforhørte sine medarbejdere hvis de var syge.. det er virkelig også ubehageligt! Så den dårlige samvittighed er der hver gang, desværre.. Go bedring!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Barré

   Ej hvor vildt – hvad gjorde du så i din position som leder? .. Nu bliver jeg nysgerrig 😉
   Upassende at så mange chefer tillader sig at reagere sådan 🙁

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ja jeg har også haft en chef ligesom dig, hvor man simpelthen ikke måtte melde sig syg. Vi tog også alle sammen på arbejde og smittede hinanden. Jeg har heldigvis fået nyt arbejde nu, og der har det ikke været noget problem tværtimod. De vil ikke have man kommer bare man fejler det mindste. Men det sidder også stadig i mig fra dengang. Jeg har lige dårlig samvittighed hver gang. Jeg håber, at det går væk én dag. For man har nok at se til når man er syg. Så man skal ikke bruge kræfter på at have dårlig samvittighed også! God bedring 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Barré

   Ja det er det samme her 🙂 Er fandme glad for at min nuværende chef er så opbakkende og forstående når man er syg 🙂

   Men helt ærlig – INGEN er da interesseret i at sidde i rum med en syg kollega? Det er da også SÅ irriterende for de ikke-syge kollegaer, når man ved at risikoen for at blive smittet er stor. For ikke at tale med de medarbejdere der har direkte kundekontakt – fatter ikke at en chef vil have en syg ansat stående som repræsentant for sit firma. Det kan jeg virkelig undre mig over!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er på ingen måde “bange” for at melde mig syg, men er opdraget med, at jeg kun er syg, hvis jeg har feber, kaster op eller lignende.
  Så er jeg bare lidt forkølet eller har hovedpine tager jeg på arbejde. Hvis jeg gør det blivr jeg ofte spurgt “skulle du have været her i dag?”. Jeg oplever, at vores definition af hvornår man er syg er meget forskellig på min arbejdsplads. Nogle har (i min optik) riiiigtig mange sygedage, jeg havde min sidste for ca 2 år siden.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Barré

   Åhhh, jeg er HELT ENIG! Tror alle har haft en kollega eller studiekammerat, som er syg flere gange om måneden, hvor man tænker “Øhhhh tag en panodil?”. For ikke at tale om de her “Øv dage” som var oppe i medierne for nogle år siden. Det FATTER JEG IKKE at folk kan tillade sig og har samvittighed til.

   Jeg er nemlig også selv opdraget med at der som minimum skal feber, opkast, diarre eller andet til, før man sygemelder sig 🙂 Af samme årsag har jeg flere gange siddet på arbejdet med hovedpine, snotnæse, blærebetændelse etc. – og sådan ved jeg at mange har det.

   Men NÅR man så for en gangs skyld er ordentligt syg og vælger at blive hjemme, så syntes jeg sku også det er unfair at man skal stå til regnskab overfor en sur chef og nærmest “undskylde” at man er sengeliggende. Det var jo netop tilfældet dengang med min gamle chef. Jeg tror jeg havde haft 1 sygdomsperiode på 3 sammenhængende dage, på de 1,5 år jeg arbejdede der og alligevel var han skide utilfreds og sur 😛

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

20% rabat på Stan Smith