• ···
Mine 5 dages påskeferie skal bruges på..

Kære Petra ..

e25098cba9bdc86faa02d59efc11c8b9Jeg faldt forleden dag over følgende artikel fra Eurowoman:

[PETRA ELSKER SIG SELV: “Jeg gider simpelthen ikke glo på jer, bloggere, mens I ødelægger mit selvværd. Sorry”]

Ovenstående artikel med tv-vært Petra Nagel er lavet i forbindelse med hendes nyeste DR3 program “Petra elsker sig selv”. Problemet er så bare at Petra rent faktisk ikke elsker sig selv. Og det er der mange grunde til, hvor en af dem bliver adresseret i artiklen på følgenede måde (citat):


“Har I ikke et rigtigt arbejde, bloggere?
Modebloggere pisser mig også af. De kravler helt ind og oversvømmer mit Instagram-feed som om, de var mine bedste veninder. Jeg ved, hvad der ligger i deres dametasker, og jeg ved, hvad de spiser til frokost af nydeligt dekorerede avocado-madder.

Derfor er jeg langsomt begyndt at luge ud i mit Instagram-feed: “Vinteren kommer” i helt ægte Jon Snow-stil. Og den bliver benhård. For jeg er vinteren, og jeg slagter barbarisk alle bloggere og andre irriterende tynde og selviscenesættende typer i mit åsyn. Jeg gider simpelthen bare ikke glo på jer, mens I ødelægger mit selvværd. Sorry.

I er sikkert rigtig venlige i virkeligheden, og I har sikkert også helt almindelige problemer med overtræk og parforhold, men har I ikke et rigtigt arbejde? Altså udover at poste billeder af jeres perfekte tilværelse med det eneste og ubarmhjertige formål at få kvinder som mig til at tænke: “Fuck, mit liv og spejlbilledet sutter virkelig røv.”


Jeg må indrømme at jeg sad en smule mundlam tilbage efter at have læst interviewet. Delvist fordi jeg fik ondt i maven over hvor dårligt Petra har det med sig selv, men uden tvivl også fordi hendes måde at fralægge sig ansvaret og “skyde skylden” på alle andre, forbavsede mig meget. Jeg har i lang tid fulgt Petra på de sociale medier og set hende i TV – og jeg har altid syntes hun virker tjekket, rummelig og intelligent. Min umiddelbare reaktion (udover forbavselse) var derfor at blive hamrende fornærmet. Men i stedet for at skrive en vred statusopdatering på facebook i selskab med det halve af blogland, tog jeg en dyb indånding og gav mig til at se de første 2 afsnit af hendes program. Ligesom for at finde ud af hvad Petra’s formål med programmet mon er. Og det gjorde mig en del klogere.

[SE “PETRA ELSKER SIG SELV” GRATIS LIGE HER]

Programmet gav mig helt klart en masse indsigt i, hvordan Petra går og har det. Og hvad hele formålet med det her setup er. Petra går nemlig rundt med nogle følelser, som langt de fleste (især unge piger) kan relatere til. Følelsen af at ens krop er forkert. For blævret. For usund. For stor. For grim. Følelser som jeg i den grad kan nikke genkendende til. Lavt selvværd, usikkerhed og dårlig selvtillid er ting jeg selv har bakset med – både i mine teenage år og i mit voksenliv. Forskellen er så bare at jeg ikke mener at man kan stille andre til ansvar for at have det sådan. Det er ikke de tynde forside modellers skyld og ej heller bloggerne, mine mest skinny veninder eller hende den ranglede tv-vært. Det er noget der foregår delvist oppe i mit hoved og som bliver påvirket af mit eget spejlbillede.

Derfor undrer det mig også lidt, at en super intelligent og social stærk pige som Petra, på den måde ligger ansvaret fra sig og beskylder alle andre for at være skyld i hendes dårlige selvværd. Det giver ingen mening i mit hovede. Er det så også Petra’s skyld at jeg har tyndt hår og små bananpatter? Nu hvor hun har flot kraftigt hår og store bryster? Nej det er det ikke. Og Petra skal hverken forsøge at skjule sit pæne hår eller sine lækre bryster, for at tilgodese os der mangler selvsamme. Sådan hænger verdenen ikke sammen. Der skal være plads til ALLE – også dem som er super slanke og har et perfekt instagram liv.

Så derfor…

Kære søde smukke og seje Petra.
Drop nu alle de fordomme, dårlige undskyldninger og fjollede eksperimenter. Mand dig lidt op! Tag noget ansvar for dig selv og for dit eget liv. Det er sku’ ikke sværere: hvis du ikke kan lide hvad du ser i spejlet – så må du gøre noget ved det. Og her taler jeg af erfaring. For jeg var faktisk selv oppe og veje 71 kg sidste år, præcis som du gør i første afsnit af dit program. Og på daværende tidspunkt havde jeg det på PRÆCIS samme måde som dig! Jeg følte mig stor, tyk, forkert og usund. Fordi jeg VAR usund. Jeg havde ikke set skyggen af et fitness center i hundrede år og spiste takeaway 3-4 gange om ugen! For ikke at tale om utallige byture med store mængder alkohol. Og det kan kroppen altså ikke lide. Hvilket min krop på mange måde prøvede at fortælle mig!

Det er så nemt at sidde hjemme i sin sofa og pege fingre af “alle de perfekte”. At sidde og stalke 19-årige bloggerpiger på instagram, som vejer 40 kg og lever af at rejse verdenen rundt. Men hvorfor gnide salt i såret? Hvis du får det nederen af at følge nogle piger som du ikke kan leve op til, så tryk “unfollow”. Længere er den ikke. Og så kan du jo samtidigt gå ind og lure lidt hos nogle af alle de MEGA SEJE power-womans der findes på selvsamme medie, hvis alder, kropsbygning og intelligens stemmer mere overnes med din egen 🙂 Hvorfor bruger du ikke noget tid på deres profiler i stedet? Måske kunne det bidrage til et positivt selvbillede og en kampgejst. Sådan har jeg det i hvert fald selv!

Og så skulle jeg hilse og sige, at ikke alle kommer sovende til en krop de kan være tilfreds med. Det er ligeså hårdt for os andre at tabe os og leve sundt, som det er for dig. Vi har det ligeså nederen når vi væguret ringer kl. 06:15 om morgenen og turen går til fitness centeret. Og vi er ligeså bitre når vi siger nej tak til pizza, pasta og rosevin i hverdagene. BUT THAT’S LIFE! Man må yde for at kunne nyde.

Hvis du ikke kan lide dit eget spejlbillede, så gør noget ved det. Tag sagen i egen hånd og genvind kontrollen over din krop. Tro mig – det kan sagtens lade sig gøre 🙂 Og det er overhovedet ikke et uoverskueligt umuligheds projekt. Du er ung, stærk og intelligent – det kan du sagtens klare! Du har endda ikke engang børn at tage hensyn til, så det er bare med at komme i sving. Så drop de der “lyn slankekure”, 3D print af din egen krop og hvad du ellers eksperimentere med i dit program. Og kæmp i stedet for de ting du gerne vil opnå. Vi har kun ét liv og det skal leves i én krop, så det er fandme en god investering at passe på den! Det burde være en høj prioritet hos os alle.

Kærlig Hilsen
En anden tidligere selvhadende person, som tog sagen i egen hånd og ikke længere har dårligt selvværd.


Til slut vil jeg gerne lige pointere, at jeg udemærket er klar over at folk kan have dårlig selvværd og selvtillid af mange andre årsager – f.eks. grundet mobning, vold eller depressioner. Jeg er på ingen måde interesseret i at negligere de psykiske problematikker, der ofte går hånd i hånd med det at have det dårligt med sig selv. I må derfor gerne huske på at ovenstående er skrevet ud fra den artikel jeg har linket til, samt dertilhørende tv-programmer. Hvor det helt store tema er vægttab. Så fik vi lige det på det rene 🙂

Ps.
Jeg syntes i øvrigt Petra er røvhamrende smuk og fræk at se på, præcis som hun er!

FBhow-to-add-social-media-icons1 BLhow-to-add-social-media-icons1 IGhow-to-add-social-media-icons1

   

23 kommentarer

 • Vera

  Jeg forstår simpelthen ikke din tilgang til blogmediet længere..

  Selvfølgelig har Petra ret?

  Nej, du har ikke et rigtigt arbejde. Du blogger om, hvor du nu skal spise morgenmad hver evig eneste dag? Er en del af en kæmpe industri?

  Jeg kan godt have ondt af dig, når du skriver personlige indlæg, men offerkortet kan du ikke trækken nu

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Christina Barré

   Hej Vera,

   Det er meget tydeligt at du ikke læser min blog til dagligt, for så ville du vide at jeg har et ganske almindeligt fuldtidsarbejde hvor jeg sidder på kontor og arbejder +40 timer om ugen – akkurat ligesom alle mulige andre mennesker 🙂 Bloggen er blot min hobby – ligesom at nogle går til fodbold i deres fritid eller spiller skak.

   Og der er i øvrigt absolut ingen offerkort eller offerrolle ved dette indlæg – du læser tydeligvis mellem linjerne i stedet for at forholde dig til det jeg skriver 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina

  Jeg synes simpelthen, at mode-
  og livsstilssbloggere generelt mangler et selvkritisk perspektiv nogle gange. For det meste, når de/I møder kritik, tages det personligt og besvares med et “du kan jo bare unfollowe”. Og det er jo også rigtigt nok. Men I må da vedkende jer, at I jo ikke bare er jer selv på jeres blog, I er jo en del af en kæmpe industri og tjener helt reelt penge på at promovere produkter etc. I udgør en stor del af mode- og skønhedsindustrien, som per definition tjener stor profit på, at sælge især kvinder produkter, som skal gøre dem pænere og mere tiltrækkende. Det i sig selv, er jo ikke et dårligere arbejde end alt muligt andet. Det må I selv om. Men jeg synes, bare ikke I både kan tjene (ret mange) penge på denne industri og så samtidig ikke stå ved at I ER en stor del af den og dens metoder. Det her er ment som en generel kritik af modebloggere (ligesom jeg forstår Petras kritik). Det handler altså ikke om personen bag bloggen. Det handler om hvordan blogsene i det hele taget kan påvirke vores selvværd som kvinder.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Et lidt uheldigt indlæg, som helt sikkert uden den hensigt, puster til vrangsforestillingen om at de fem kilo gør forskellen på vejen til et bedre liv. Synes simpelthen Petras program er vildt nuanceret og modigt. Og jeg tror slet ikke ‘bloggere’ skal tage det så personligt. Men man ikke bare ikke komme uden om, at der er rigtig mange blogs, som tegner billedet af ‘det perfekte liv’. Lige så vel, som der findes de mere ‘nede-på-jorden-makrelmads-bloggere’. Tror kun budskabet var, at den medie-parallelverden vi lever i, til tider kan have en negativt indvirkning på vores forhold til, hvad der er ‘normalt’. Og det er skide vigtigt, at vi kan tale om det! God påske! 🐣

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna

  Jeg er nødt til at erklære mig enig med Petra i, at det er nogen andres “skyld”. Når det er sagt, synes jeg ikke det er bloggernes skyld, men nærmere mediernes og samfundets udstilling af bloggere. Det eneste vi ser i reklamer, om det er for tøj eller medicin er ligegyldigt, er slanke unge kvinder, med perfekt hud og tykt hår. Dette vil da få enhver, som ikke ser sådan ud men gerne vil, til at blive misundelig, og når dette sker hver dag, hele tiden, er det da meget naturligt at man til sidst vil få det skidt med én selv.
  Dog vil jeg erklære mig enig med dig, Christina, når du siger, at man ikke bare kan lægge ansvaret fra sig. Petra er nødt til at gå forrest for at afskaffe disse sygelige standarder vi selv har skabt i vores samfund, og det sker ikke ved at sende skylden videre. Herfra et ønske om at du fortsætter med præcis det du gør, Christina, men at hele samfundet samtidig finder ud af, at supermodellers udseende ikke er det eneste korrekte. 🙂 god dag!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  Synes lidt det er naivt at tro at fordi man får drømme kroppen så forsvinder det dårlige selvværd. Dårlig selvværd kommer som oftets indefra og det kan ydre forandringer desværre sjældent ændre, så er der noget andet galt eller andet der kan være bedre, så at svaret må være at komme i gang med træning og ændring af livsstil, fordi det efter din subjektive mening ikke er svært er ikke nødvendigvis en speciel god løsning, måske nærmere et ‘Quick fix’

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Meeen .. Det er jo lige netop det der er formålet at man ikke nødvendigvis skal tabe sig for at elske sig selv. At man skal elske sig selv lige præcis som man er uanset vægt

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emilia

  Jeg tror at du tolker Petras budskab forkert.
  Det handler om at Petra ikke har lyst til at dyrke den tendens der er i samfundet, om at vi alle skal være noget så perferkte. Det handler vel i stor grad om at vi som samfund dyrker et usundt kropsbillede. Vi bruger uanede mængder tid på at måle os med andre, og føler vi ikke at vi ligner dem i medierne, bliver vi fyldt med skam, afmagt og unormale.
  Det handler ikke om at lægge ansvaret over på andre, men om at ændre den måde samfundet portrætterer kvinden på. Det er klart at Petra selv bærer ansvaret for hendes eget liv, men det er decideret ignorant at sige at sige at hvis hun ikke kan lide sit eget spejlbillede, så må hun bare gøre noget ved det.
  iøvrigt fint lige at dreje en parallel til din egen fortid. Det er jo trods alt et blogindlæg og hvad ville det dog være uden et tykt lag selviscenesættelse.
  God påske.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Enig, enig, enig !! Tænkte præcis det samme, da jeg læste artiklen. Og som du selv skriver – hvis man har dårlig selvtillid eller selvværd pga. sin krop, så er der kun én der kan ændre på det, og det er én selv. Respekt for, at du i hvert fald har gjort noget ved de tanker og følelser du har rodet med tidligere og er taget i fitness kl. 6, i stedet for at sidde på sofaen og spise chips fordi du havde ondt af dig selv.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Så enig, Sofie! Petra behøves nemlig overhovedet ikke tabe sig, men fordi vi hver dag bliver udsat for “perfekte” billeder og der noget inde i vores hjerne som siger – sådan skal jeg se ud! I perioder har jeg slettet Instagram, fordi jeg er så træt af at se alt det perfekte, som vi jo godt ved ikke er sandheden. Iøvrigt har jeg altid lært, at dem som vil have det hele til at se dyrt og lidt for smart ud, oftest er dem som ikke har det specielt godt. Indtil videre har det været rigtigt.

  Desværre mener jeg, at bl.a bloggere osv. inden for de seneste år, har fået deres liv til at se endnu mere “perfekt” ud. Det er en skam, for bloggernes sider er snart ved at være identiske. Jeg ELSKER at læse blogs – men billederne bliver der sjældent set på. Hvorfor gøre din hud mere brun, fjerne din bums, gøre dig tyndere – det er jo for fanden sådan du ser ud!

  Du kan ikke elske andre, før du elsker dig selv. En sætning min mand tidligt i vores forhold gav mig, da jeg havde det af H til med mig selv. Han havde ret. Hvordan skal jeg nogensinde kunne omfavne andre, hvis jeg ikke engang kan om mig selv?

  Nå.. en masse snak fra mig! Respekt for dig, bitte<3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  På den ene side, så synes jeg virkelig du har ret. Og på den anden side, ikke helt. For jeg forstår hvad du siger, men jeg tror heller ikke Petras indlæg skal forstås andet end skrevet med et glimt i øjet. Og når du skriver, at hun skal gøre noget ved det – det mener jeg sådan set ikke hun behøver. Jeg synes ikke hun giver udtryk for, at hun lever af junk flere gange om ugen, og at veje 5 kg mere end man selv ser som ideelt, er jo ikke fysisk usundt. Så hvorfor skal hun ikke bare lade være med at tabe sig, og i stedet lære at elske sig selv? Jeg tror det er det, hun prøver at komme frem til i programmet.
  Men – du er sej, Petra er sej, og vi er nok alle ret seje egentlig.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Karen

   Lige det jeg tænkte Sofie!

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Det er også det budskab jeg har fået ud af hendes program – at hun jo netop ikke skal gøre noget ved det, for hvad så efter de 5 kg? Så er der bare noget andet 🙂 I stedet skal hun (og alle os andre) lære at elske os selv <3

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Tanja

   Jeg er så enig Sofie! Hun skal bare lære at elske sig selv, for hun er jo fantastisk som hun er, lige præcis som alle os andre:-)

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Lulu

   Tilslutter mig kommentarerne her. Og hæfter mig ved, at den her debat nærmest udelukkende handler om et tal på vægten. Hvad blev der af det sunde spejlbillede – og den gyldne middelvej, hvor træning, take away og byture sagtens kan kombineres med en sund tilgang til træning og mad? Livsstil – ikke besættelse/projekt/kontrol – repeat – må være nøgleordet i så fald… PS. Hvis 71 kilo når man er 174 cm høj er frastødende, tykt og grimt, så ved jeg snart ikke.

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Mille

   Der må jeg også tilslutte mig, og vil også sige Christina – jeg er selv ligeså høj som dig, og 71 ville da være noget nær en drømmevægt for mig! Synes det er enormt misvisende at du lige får kørt den over på det

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kat

  Hej Christina,
  Jeg surfede lige forbi ditteblog.dk efter dig her til aften. Hun har skrevet om selv samme program, men vinklet det noget anderledes. –
  Ret interessant.
  Personligt er jeg imponeret over, at du HVER dag orker at lave adskillige snapchat stories, skrive blogindlæg, ligge billeder op osv. af dit liv. og selvom du (ligesom alle andre bloggere) jo selvfølgeligt er selviscenesættende synes jeg du gør det på en ret ærlig og cool måde. Så respekt herfra. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Line

  PRAISE!!!!!!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ann-Sofie

  Jeg kunne ikke være mere enig Christina! Nok kan medier påvirke folk – men man må altså tage ansvar for sig selv. Det er jo heldigvis så nemt at unfollow og follow på de sociale medier, så man kan jo bare vælge det der gør en glad 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marie

  Jeg har læst artiklen, men har dog ikke set hendes program, af den grund, at jeg føler mig provokeret over hendes udtagelser.. Jeg er ikke selv blogger, eller noget i den dur, men jeg må sige, som du selv nævner, at hun skyder skylden på andre, hvilket jeg kan blive en smule irriteret over. Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at man kan sidde med lange øjne og misunde piger på instagram, eller folk på gaden, men jeg synes simpelthen ikke, at man kan tillade sig at give dem skylden for at hun har lavt selvværd. Hvis hun har lavt selvværd, så må hun gøre noget ved det og ikke fratage sig ansvaret.

  Jeg må sige, at jeg lidt har mistet respekt for hende. I følge mig så udfra hendes udtagelser dømmer hun andre og lægger skylden væk fra sig selv, hvilket jeg ikke mener er i orden.

  PS: Så vil jeg bare sige, at jeg har så stor respekt for din indsats med træning!!! Så flot og mega sejt gået!!! <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kristina

  Er desværre lige på vej ud af døren, så må nøjes med at skrive… AMEN! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille

  Det virker på mig lidt som om, at bloggere lægger ordene lidt i munden på Petra i forbindelse med den artikel du citerer i indlægget. Det er selvfølgelig forskelligt hvordan man opfatter skrevne ord, så jeg siger ikke nødvendigvis at min opfattelse er den rigtige, men: jeg tolker det mere som om, at Petras i forvejen dårlige selvværd og dårlige tanker om sin egen krop, kan blive forstærket af hele tiden at se på thigh gaps, bikini bridges, facetunede kroppe osv. osv. i sin instagram feed eller udforsk. Jeg ved i hvert fald, at den “se mit perfekte liv”-kultur der er på de sociale medier, intet godt gør for mit selvværd. Ikke at det dermed er instagram-pigernes og bloggernes skyld. Det er bare svært at undgå, når man ikke kan trykke på “udforsk” i sin instagram uden at blive spammet med “perfekte” kroppe. Jeg ved, at jeg har det meget bedre med mig selv i de perioder hvor jeg har slettet instagram fra min telefon. Og jeg tror egentlig bare at det er det Petra prøver at sige.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Årh, jeg følger også med i Petras programmer, og har også læst artiklen. MEN…
  Jeg opfatter det nok lidt anderledes end du gør. Måske fordi jeg ikke er blogger. I hvert fald ser jeg kommentaren til jer bloggere, som om den er skrevet med et glimt i øjet. Udover det, så tror jeg virkelig at mediebilledet er med til at påvirke især unge kvinder i en negativ retning. Ikke at man kan klantre nogle specifikke personer, eller grupper, som bloggere eller modeller, men at sige, at det ingen betydning har, tror jeg dog ikke på.

  Desuden opfatter jeg pointen i programmet, som i at det jo ikke er de skide 5 kg, der gør forskellen. Hvis petra tabte sig de 5 kg, og kom til at ligne “perfekte Petra” ville hun blot finde noget andet at brokke sig over. Hun/vi skal lære at snakke lige så pænt til os selv, som vi gør til vores veninder. Vi er så skide selvkritiske, at det halve kunne være nok. Det er altså i hovedet forandringen skal ske, ikke på løbebåndet 😉

  Desuden, god stil at holde så god tone. Det er en fornøjelse at læse med!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Mine 5 dages påskeferie skal bruges på..