Der er i dag rigtig mange, der er nødt til at tage nogle svære beslutninger. Og det er noget, der kan gøre det besværligt at komme igennem hverdagen, fordi man konstant bekymrer sig og tænker på, om man nu har taget det rette valg. For nogle er disse beslutninger livsændrende, mens andre kan menes at være i en mindre skala. Fælles for dem alle er dog, at de på en eller anden måde vil have betydning enten i ens eget eller andres liv. Det være sig for eksempel når det kommer til valg af bopæl, beslutningen om en familieforøgelse og valg af skole til ens børn.

Brug de vigtigste råd

For at gøre det lettere for dig at komme igennem sådanne svære beslutninger er her ti råd, som du bør følge. Måske er de ikke alle relevante for dig, idet vi alle er forskellige. Vælg derfor blot dem ud, som du mener, vil have en positiv indvirkning på dig og dit liv.

De ti råd

For det første er det vigtigt, at du gør dit hjemmearbejde grundigt. Det betyder, at du skal indsamle så meget viden om den beslutning, som du står overfor at skulle tage, således du strategisk kan have alle faktorer med dig på din side. Herefter er det en god idé at tale med folk, der har taget den samme beslutning eller har stået i den samme situation. På den måde vil du få et sjældent indblik i deres overvejelser og de valg, som de har taget. Og det vil give dig en erfaring, som du kan trække på.

Andre læste:  Hvorfor bruger du overhovedet sugerør?

Du skal for det tredje være opmærksom på efterrationalisering, idet det kan få folk til at have svært ved at indrømme, når de har begået en fejl eller taget den forkerte beslutning. Stil derfor dig selv i deres sted og find ud af, hvad det egentlig er de føler i forhold til den beslutning, de har taget, når du snakker med dem. Hvis alle andre var ligeglade hvad ville du så vælge? Det er et godt spørgsmål at stille sig selv, idet du så ikke tager hensyn til alle andre, men blot bruger din sunde fornuft til at nå frem til det egentlige valg.

For det femte må du ikke lade en frygt for at taget det forkerte valg stoppe dig, men du må heller ikke lade den drive dig, idet du så har en større risiko for at tage det forkerte valg. Og kig efter alternativer. Når du har én mulighed, hvilke andre har du så også, og er nogle af dem måske bedre eller værre?

Det kan også være en god idé at stoppe med at tænke på beslutningen for en stund, således du giver dig selv ro til at tænke mere rationelt. Distraher derfor dig selv med noget andet og oplev, hvor meget lettere det fremover bliver at tage den rette beslutning. Afklar dine muligheder og test dem alle af. På den måde kan du finde frem til de forskellige fordele og ulemper, som der er ved hver mulighed.

Som et niende råd skal du overveje, hvordan du i fremtiden vil have det med den beslutning, som du har taget. Vil den have ført noget positivt eller negativt med sig. Ville du vælge det samme i fremtiden, eller ville du måske have valgt anderledes? Og som et sidste råd skal du huske på, at der ikke er nogen som helst perfekt beslutning, og at man altid kan være bagklog. Accepter derfor at der altid følger ulemper med, lige meget hvor strategisk og smart du har været i din beslutningsproces.

Andre læste:  Sammensætningen af en perfekt fredag
Author

Skriv en kommentar